Разширените вени – лечение чрез кинезитерапия

kinesitherapy

От разширените вени обикновено боледуват тази част от населението, чиито работи са обвързани с дълго стоене прав – такива са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и др.

През времето на бременност също така би могло да се образуват разширени вени – заради статичното обременяване.

Вените са съдове на кръвта, като отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето. Влошават се предимно венозните съдове в краката. Често по вътрешната част на бедрата и подбедрицата. Разширените вени се наричат още и варици.

Какво всъщност са разширените вени?

При невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се застой на вените – те се пренапълват, втърдяват се, появява се умора, тежест, отоци около глезените и болка при ходене. Освен с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лекуване благодарение на движение. Тя спомага за :

  • -общо тонизиране на тялото
  • -нормализиране на общото циркулиране на кръвта
  • -ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
  • -предпазване на венозните стени от преразтягане и загубване на еластичност
  • -отстраняване на тромбоемболични усложнения и появяване на процес на възпаление
  • -редуциране на болковите симптоми и нормализиране на способността на крайниците

Удачно за пострадалите от разширени вени е да тренират тичане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене прав, статични усилия с продължително задържане на дишането.

Кинезитерапията включва упражнения, започващи от по-малки към големи стави. Първо тренираме малките стави. Примерно упражнения с въртене на глезените, след това преминаваме към големите стави – тази на коляното – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се вдига крак нагоре и се прибира обратно. Правят се и главноразвиващи тренировки – за цялото тяло.

Упражненията би трябвало да се правят от отделни изходни положения.

Трябва да се променя и височината , на която е поставен единия крак – върши се упражнение с поставени 1 или две възглавници под него, после възглавниците се премахват и се върши упражнението без тях.

За стандартната профилактика на разширените вени горещо се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се задържат по-дълго време, понеже това води до намаляване тонуса на мускулатурата на крайниците.

Важно е да се измъкнем от заседналия начин на живот.Трябва да сме по-активни – да не се застояваме дълго пред компютъра и телевизора. Винаги една разходка е незаменима и допринася много повече удоволствие от един виртуален свят!

При болки в гърба лечение, ще откриете в сайта Pbioc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *