3 начина за Лечение на Псориазис – д-р Иванка Димитрова

Псориазисът, считан някога за дерматологично разстройство, сега е признат за хронично, системно имуно-медиирано възпалително състояние, което ускорява цикъла на растеж в кожните клетки.

Това е най-разпространеното автоимунно заболяване в България, което засяга повече от 100 000 българи.

Въпреки че може да засегне всеки на всяка възраст, изглежда най-засегнати са тези на възраст от 18 до 39 години и от 50 до 69 години.

В тази статия изработена от клиника за лечение на Псориазис www.psoriasis-treatment.eu, ще научите всичко за това състояние.

Какво представлява Псориазисът?

3 начина за Лечение на Псориазис


Псориазисът обикновено се характеризира с еритематозни петна, както и сребристи, люспести петна, които обикновено се срещат в области, като врат, лакти и колене.

Също така може да засегне скалпа, долната част на гърба, лицето, ноктите, дланите и ходилата, както и интертригинозните области.
Тежестта на заболяването може да има негативните физически, психиатрични и социални последици.

То не е само козметичен проблем, псориазисът може значително да повлияе на качеството на живот на пациента; псориатичните пациенти имат по-висок процент на депресия, тревожност и суицидни мисли.

В национално проучване 88% от пациентите съобщават, че псориазисът засяга цялостното им емоционално благосъстояние, а 82% съобщават, че това се отразява на тяхното удоволствие от живота. 7
Псориазисът също носи висока икономическа тежест.

Смята се, че България харчи 10 милиона лева за преки медицински разходи и до 5 милиона лева за косвени разходи.
Псориазисът е свързан с други физически разстройства, като сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и болест на Крон.

Освен това продължителността на живота се съкращава с години при пациенти с тежък псориазис, главно поради повишения им сърдечно-съдов риск.
Понастоящем няма лечение за псориазис. Повечето пациенти ще трябва да се подлагат на доживотно лечение, за да минимизират и контролират симптомите.
Лечението е от решаващо значение за успешното управление на заболяването и намаляване на тежестта.

Лечение на Псориазис

Важно е да се установят подходящи очаквания и цели на лечението. Пациентите трябва да разберат, че това е хронично състояние, което ще изисква терапия през целия живот; понастоящем няма лечение, но лечението може да доведе до периоди на ремисия и да намали тежестта на заболяването.

Когато говорим за целите на лечението, група от експерти към Националната фондация за псориазис в САЩ заявяша, че приемлив отговор за плакатен псориазис след 3-месечно лечение е или постигане на 3% или по-малко участие на BSA или 75% или повече подобрение на BSA в сравнение с изходното ниво, с цел на участие на BSA от 1% или по-малко.

Фактори като болка или сърбеж могат да продължат след лечението на лезиите, а самото лечение може да влоши психосоциалния дистрес, като неудобството на пациента да има ръце, покрити с мехлем.
Поради това е важно да се поставят реалистични очаквания с пациент и да се определят кои нефизични симптоми са от значение за тях, като помагат за индивидуализиране на лечението. 18.
При започване на лечение обикновено се следва стъпков терапевтичен подход за постигане на ефикасност, като същевременно се свеждат до минимум страничните ефекти.

Лекият до умерен псориазис обикновено може да се управлява само с локални лечения, докато умерено до тежък или неповлияващ се псориазис може да изисква системна терапия или фототерапия в комбинация с локални лекарства.

Предлагат се локални лечения в различни класове, включително кортикостероиди, аналози на витамин D, ретиноиди, инхибитори на калциневрин, кератолитични агенти, въглищен катран, антралин, ултравиолетова фототерапия или комбинация от тези средства.

Системното лечение включва традиционни имуносупресивни средства като метотрексат и циклоспорин, както и по-новите биологични агенти като етанерцепт, адалимумаб и секукинумаб.

Ако имате това състояние, запишете си час за Лечение на Псориазис при д-р Иванка Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *